Den norska skogskatten är en stark, solid och muskulös katt som liknar Maine Coon i utseendet.

Den norska har föreslagits som en tidig förfader till Maine Coon och möjligen även till den långhåriga Manxvarianten. Denna katt, som i sitt hemland Norge är känd som "Norsk Skaukatt", har en lång, tät dubbelpäls med ett grovt yttre skikt som täcker en tjock, ullig underpäls som gör att den är praktiskt taget vattentät även i de kraftigaste regnskurar. Dess tuftade, lodjursliknande öron, ruffiga hals och långa buskiga svans ger ytterligare väderskydd.

Hur länge lever en norsk skogskatt

Den norska skogskatten är en generellt frisk ras med en förväntad livslängd på 14 till 16 år. Men variationen i livslängd kan vara ganska stor. Mer om det senare i artikeln. Både bland- och stamkatter kan dock drabbas av olika hälsoproblem som antingen är genetiska eller inte. Senare i artikeln kan du läsa om vilka hälsoproblem som är vanligt förekommande hos den norska skogskatten.

Vilken är normalvikten för en norsk skogskatt?

Norska skogskatter är stora katter. Vuxna hanar väger mellan 4 och 8 kg medan honorna väger betydligt mindre. Ett kännetecken som skiljer dem från Maine Coon är att deras bakben är längre än frambenen. Den norska skogskatten har trots sin storlek en graciös framtoning.

En typisk norsk skogskatt...

Även om den här rasen är en stor älskare av människor kräver den inte mycket uppmärksamhet och anpassar sig väl till en avslappnad hemmiljö. Den norska skogskatten är ett förtjusande tillskott i hushållet, med ett mjukt temperament som gör den kompatibel med både barn och hundar. Skogskatten kan vara aktiv och livlig och njuta av ett gott stoj i naturen, trots att den är avslappnad, mild och tyst och kommunicerar mjukt när den vill ha din uppmärksamhet. En frisk norsk skogskatt kan väga upp till 11 kg som mest, även om det är ovanligt, och har en livslängd på 15 år eller längre. Alltså de kan bli äldre än van som är vanligt.

Norska skogskatter, liksom de flesta inhemska kattraser, kan leva mellan 12 och 20 år om man ser till det stora spannet. Hur långa livslängd de har är beroende på deras allmänna hälsa och vårdnivå. Även om den i allmänhet är frisk är denna naturligt muskulösa ras benägen att drabbas av fetma och andra viktrelaterade problem som diabetes och ledproblem när de blir äldre. Glykogenlagringssjukdom, hjärt- eller njursjukdom och retinal dysplasi kan alla påverka dem. Regelbundna veterinärkontroller och vaccinationer rekommenderas för alla katter.

Den norska skogskatten: Fakta och siffror

Den norska skogskatten, även känd som "Weegie", är en stor och fluffig kattunge. Här är några snabba fakta att ta hänsyn till: - Den norska skogskatten och Maine Coon tros ha en gemensam förfader. De har ett liknande utseende, och det är möjligt att Maine Coons fördes till Amerika av vikingarna. - De är kända som Norsk Skogkatt i Norge, där de föddes. - Den långa, ulliga pälsen hos den norska skogskatten är vattenavvisande. -

Storlek: 4,5-7,2 kg. - men kan väga upp till 11 kg
Vanliga genomsnittlig livslängd: 14-16 år - men kan bli upp till 20 år.


Norska skogskatter har många hälsoproblem


Alla raskatter, liksom alla människor, har potential att ärva en viss sjukdom. En uppfödare som hävdar att hans eller hennes ras inte har några hälso- eller genetiska problem ljuger antingen eller är okunnig om rasen. En uppfödare som inte erbjuder en hälsogaranti på kattungar, som hävdar att rasen är 100 procent frisk och inte har några kända problem, eller som hävdar att hennes kattungar hålls åtskilda från resten av hushållet av hälsoskäl bör undvikas till varje pris.

Ärftliga hälsoproblem hos Norska skogskatter som påverkar hur länge de lever

Norska skogskatter har vissa ärftliga hälsoproblem som kan vara problematiska, särskilt om du inte köper från en välrenommerad uppfödare. Hypertrofisk kardiomyopati, höftledsdysplasi och glykogenlagringssjukdom är några av dem.

Hjärtsjukdom hos norska skogskatter

Den vanligaste formen av hjärtsjukdom hos katter är hypertrofisk kardiomyopati, som har hittats hos norska skogskatter. Den gör att hjärtmuskeln förstoras (hypertrofi). Det är möjligt att du har hört att den orsakas av dålig kost, men så är inte fallet; sjukdomen är ärftlig. Om din veterinär upptäcker ett hjärtljud hos din Weenie kan en veterinärkardiolog utföra ett ekokardiogram för att avgöra om han har HCM. Uppfödare som hävdar att de har HCM-fria linjer bör undvikas. Ingen kan med säkerhet säga att deras katt aldrig kommer att utveckla HCM.

Höftledsdysplasi hos norska skogskatter

Höftledsdysplasi är en ärftlig defekt i höftledsfästet. Den kan vara lindrig och orsaka lite eller inget obehag, eller så kan den utvecklas till allvarlig hälta. Med höftledsdysplasi kan norska skogskatter röra sig långsamt eller undvika att hoppa. Viktminskning, medicinering eller kirurgi, beroende på tillståndets svårighetsgrad, kan hjälpa till att lindra smärtan. Vid två års ålder bör en veterinär ortopedspecialist röntga och gradera höfterna hos norska skogskatter som ska avlas. Begär bevis från uppfödaren att föräldrarna till en Wegie-kattunge har höfter som är klassade som rättvis, god eller utmärkt.