Norska skogskatter är kända för att vara lekfulla, tillgivna, söta och människoorienterade, vilket gör dem till utmärkta familjehusdjur. De är vanligtvis lugna och håller inte sina ägare vakna på natten genom att gnälla överdrivet mycket.

Norska skogskatter är naturliga atleter som tycker om att utforska diskar, bokhyllor och de högsta punkterna i sina kattträd. Wegies är aktiva och lekfulla, och deras lekfulla natur håller i sig långt in i vuxen ålder, men låt dig inte luras av deras imponerande muskler och allväderspäls. De är tillgivna, vänliga och familjeorienterade, och de avgudar människor.

Den norska skogskattens personlighet och temperament

Om ingen är hemma är den norska skogskatten nöjd med att vara i samma rum som dem. Den tycker om mänskligt sällskap men är försiktig med främlingar. Han är inte mycket till en kelig katt, inte ens med familjen, men ett gott kliande mellan öronen eller under hakan uppskattas alltid, och han brukar återgälda det med en huvudknuffning eller kindmassage. Han talar med den återhållsamhet som är typisk för skandinaver. Endast när han behöver något - säg middag i tid - höjer han rösten, vilket endast sker när han blir ignorerad.


När de inte utmanas eller stimuleras är den norska skogskatten en tillgiven ras som kan bli lat. Detta är kritiskt eftersom de måste hållas sysselsatta för att tillfredsställa sina naturliga jaktinstinkter. Norska skogskatter trivs i en miljö där de kan utöva sin passion för jakt, lek och utforskning. Trots sin jaktförmåga är norska skogskatter milda och snälla. De mognar långsamt och det tar upp till fem år att nå full mognad.

Lyckligtvis för oss motsvarar den norska skogskattens personlighet inte dess vilda förflutna. De är söta, milda och blyga när det gäller främlingar, men när du väl vinner deras förtroende blir de mycket vänliga och sällskapliga. De njuter av mänskligt sällskap när de väl har vant sig vid det och trivs i en familjemiljö. De kommer överens med andra husdjur och barn, även yngre, eftersom de har förutseende nog att fly om det blir för stökigt!

Nyfikna av naturen

De tycker om att ströva omkring och utforska utomhus och kommer troligen att ta med sig en "gåva" till dig som ett resultat av att deras tjocka päls håller dem varma. Om du bor på landet kan det till och med handla om fisk från en närliggande bäck, eftersom norrmännen inte är rädda för lite vatten! De tycker också om att klättra, både ute och inne i huset, och du kan ofta se dem sitta på en hylla eller garderob och titta ner på sitt område!

Den norska katten tar tid på sig att lita på och skapa band till sina ägare, men när de väl gör det är de en lojal och tillgiven följeslagare. Skogskatter är den starka, tysta typen av katter, och de tar nya människor och nya situationer med ro. De gör å andra sidan underbara spinnare, särskilt när de sitter uppställda bredvid sina favoritmänniskor. De är sällskapliga och utåtriktade, och de knyter inte starka band till en enda person, utan föredrar istället att älska alla villkorslöst och entusiastiskt.

Norska skogskatter mognar långsamt och det tar ungefär fem år att nå fullvuxen ålder, vilket innebär att de behåller en kattunge-liknande personlighet mycket längre än andra kattraser och tycker om att leka. All denna lek hjälper dem å andra sidan att förbättra sina jaktkunskaper, som är välkända bland norska skogskatter.

Norska skogskatter  har inga betänkligheter mot att fiska i ett vattendrag efter en välsmakande måltid, tack vare sitt arv som vildmarks- och gårdskatt samt sin vattentäta päls. Akta er, invånare i akvarier och koidammar! Även om han tycker om att vara utomhus föredrar han att vara ensam i sitt hem. Detta är en smart, självförsörjande katt med ett skarpt sinne för medvetenhet. Han tycker om att leka och trivs i sällskap av en kärleksfull familj.

Skickliga trädklättrare


Norska skogskatter är avslappnade på sin fritid och klättrar gärna upp på höga platser för att få både avskildhet och utsikt över vad som händer nedanför. Den norska skogskattens bakre ben är faktiskt längre än det främre, vilket gör dem till utmärkta trädklättrare! Han kommer ofta att hittas på den högsta punkten i huset, och till skillnad från vissa katter har han inga betänkligheter när det gäller att hoppa från träd eller andra höjder.

De myser hellre än att smyga i de norska skogarna, trots - eller kanske på grund av - de vilda åren. Ingenting verkar störa dem, kanske som ett resultat av de år som de tillbringat i Norges hårda klimat.